scroll foto noticias

barra de botones

martes, 16 de septiembre de 2014


El pressupost de L'H per al 2015 és de 227,2 milions d'euros


L'IBI es congela i es fan noves bonificacions.

El Govern municipal ha presentat el pressupost per al 2015, que és de 227,2 milions d’euros, un 4,23% més que el del 2014. Un 68% dels comptes estan destinats a serveis per a les persones, els tributs com l’IBI es congelen i es destinen 15,6 milions a inversions

La sessió del Ple del 30 de setembre debatrà per a la seva aprovació el pressupost municipal de L’Hospitalet per al 2015, el darrer del mandat que el Govern municipal ha presentat avui.

Són 227,2 milions d’euros, un 4,23% més que l’actual exercici, que responen a tres línies prioritàries: “acompleix les noves lleis d’estabilitat pressupostaria, el Pla d’Actuació Municipal 2012-2015 i dóna resposta a les necessitats de les persones”, ha dit l’alcaldessa Núria Marín.

El 68% de la despesa està destinada a polítiques de servei a les persones i s’ha habilitat una partida de 15,6 milions d’euros per a inversions, la més destacada, el nou Mercat de la Florida.
Marín ha destacat que el pressupost permet mantenir els serveis per a la població, fins i tot incrementar alguns com la neteja, i posar en marxa nous equipaments. “Això seria la situació normal, però és un fet extraordinari ja que les els ajuntaments ens trobem molt sols davant la manca de col·laboració de la Generalitat i de l’Estat. No hi ha voluntat de donar suport a les polítiques locals mentre la ciutadania demana més serveis i ajuts”, ha dit Marín.

L’alcaldessa, acompanyada d’Alfonso Salmerón, portaveu del soci de govern ICV-EUiA, i de Mercè Perea, tinenta d’alcalde d’Hisenda, ha criticat les exigències de l’Estat per retallar el dèficit amb lleis com l’LRSAL, la reducció constant de les aportacions de la Generalitat i la manca de finançament de les administracions locals.

“Afortunadament, com L’Hospitalet té un nivell d’endeutament del 64,7%, per sota del límit legal, i estem pagant a proveïdors a 28,3 dies, poden destinar recursos a competències que no són municipals però que creiem que la ciutadania necessita, com les escoles bressol”, ha dit Marín.

Salmerón també ha fet una valoració positiva del pressupost i del mandat en general. “El 2011 ens vam plantejar blindar els serveis públics i ho hem fet. Hem sortejat tot els obstacles amb nota, fins i tot els no previstos davant la més absoluta soledat per part de l’Estat i, en especial de la Generalitat. El Govern municipal ha fet els deures en uns moments molt difícils i ara hem de poder explicar el què hem fet”.


La tinenta d’alcalde d’Hisenda ha detallat les partides dels comptes municipals del 2015. “Dues terceres parts es destinen a benestar comunitari perquè hem reduït la despesa estructural per dedicar els diners a polítiques finalistes, no incrementem la pressió fiscal i mantenim la inversió per dinamitzar l’activitat econòmica”, ha dit Perea.
Les aportacions d’altres administracions



En el capítol d’ingressos, el Govern central manté la seva aportació, el 33% dels ingressos totals, i la ciutat rebrà 70,5 milions d’euros en concepte dels impostos recaptats, un 1,01 més que el 2014. L’aportació de la Generalitat, però, segueix a la baixa i és només del 3,7% dels comptes, és a dir, 7,7 milions. Des del 2011, ha reduït la seva aportació en un 19,29%.

En educació, la Generalitat ha disminuït el finançament per a L’Hospitalet en 2 milions d’euros. A més, l’any 2015, el Pla d’Obres i Serveis s’ha suspès per poder pagar els diners endarrerits de les escoles bressol. Pel que fa al Fons de Cooperació Local s’ha reduït un 48% des del 2011. La Generalitat deu a l’Ajuntament de L’Hospitalet un total de 17,6 milions en concepte de Llei de barris, educació, serveis socials i ocupació.

Per acabar, la Diputació manté el seu suport financer que s’està treballant per determinar de cara al 2015. Aquest any va ser d’1,57 milions.

La quota de l’IBI es congela
Per tot així, els ingressos propis, el que es recapta amb impostos i preus públics, és el 59% dels pressupost, 124 milions per al 2015. Tot i això, les ordenances fiscals per a l’any vinent no contemplen incrementar la pressió fiscal. Es congela la quota de l’IBI i la resta d’impostos, com el de vehicles i l’IAE, mantenen el tipus tributari.

A més, es mantenen els ajuts per al pagament de l’IBI de l’habitatge habitual. S’hi destinaran 95.000 euros, un 18,75% més que el 2014 i, si hi ha més peticions, s’incrementarà la partida.

També continuen les bonificacions de l’IAE a les empreses que contractin treballadors en atur i l’exempció del pagament de la plusvàlua en casos de dació en pagament o execució hipotecaria.
Les taxes i preus públic s’incrementen un 2% per cobrir el cost real del servei, amb algunes excepcions. Es manté el preu dels serveis d’ajut a domicili i menjador social, les escoles bressol, el servei de podologia per a malalts amb cardiopaties o diabetis, les entrades a espectacles culturals del Teatre Joventut i l’Auditori Barradas, els serveis funeraris i la taxa del cementiri.

Noves bonificacions
Per a l’exercici del 2015, el Govern municipal proposa noves bonificacions sobre tributs i taxes. La més destacada, el 50% de la taxa d’obertura d’establiments comercials per a persones en atur. També hi ha diverses bonificacions en els preus de les instal·lacions esportives per a les persones sense feina, a l’Escola de Música per a les famílies nombroses i les monoparentals, i a Torre Barrina per als grans usos de l’espai del centre de creació multimèdia.
Més serveis per a la ciutadania
 

El Govern de L’Hospitalet ha posat l’èmfasi en la prestació de serveis finalistes per als ciutadans. Les matèries que veuen incrementat el seu pressupost són: 

- Educació (+0,96%) 
- Joventut (+21,75%) 
- Esports (+23,13% que inclou el nou Poliesportiu municipal del Gornal i la recuperació de la gestió del Poliesportiu Fum d’Estampa) 
- Manteniment de l’Espai Públic (+1,82%, amb 632.000 euros més per a neteja viària, recollida d’escombraries i manteniment de parcs i jardins) 
- Seguretat i convivència (+6,83%) 
- Urbanisme i habitatge (2,91%)


Austeritat i menys despesa
La reducció de la despesa continua vigent en el pressupost del 2015. Gairebé es congela la despesa en personal, que només puja un 0,49%. També es retallen les despeses que no siguin serveis directes, com dietes i desplaçaments, i els consums d’aigua, telefonia, missatgers i assegurances.

No hay comentarios: